Terry Gilliam is beállt Turai Balázs rövidfilmje mögé

Terry Gilliam is beállt Turai Balázs rövidfilmje mögé

Egy év alatt 47 ország több mint 100 filmfesztiválja válogatta programjába Turai Balázs Amok című animációs rövidfilmjét, melynek executive producere a Monty Python-ból is ismert Terry Gilliam.

Az Amok nagyon erősen indult 2022 nyarán: júniusban elnyerte a legjobb rövidfilmnek járó Kristály-díjat a világ legnagyobb animációs fesztiválján Annecy-ban, majd a Szarajevói Filmfesztiválon a legjobb rövidfilmnek járó Szarajevó Szíve-díjat.

Turai Balázs filmjét a tavaly júniusi premierje óta 47 ország 105 fesztiválja válogatta be a versenyprogramjába, közülük 20 Oscar-kvalifikáló fesztivál. Olyan rangos seregszemléken szerepelt a film, mint Ottawa (Kanada), Sitges (Spanyolország), Bucheon (Dél-Korea) PÖFF Tallinn (Észtország), Clermont-Ferrand (Franciaország), Vienna Shorts (Ausztria) és Short Shorts (Japán). Idehaza a Friss Húson debütált az Amok, majd a KAFF-on, a Busho-n, a Primanimán, illetve az Anilogue-on is látható volt, és elnyerte a Magyar Filmkritikusok díját is.

A film nemzetközi sikerei közül kiemelkedik, hogy az idei év elején Annie-díjra is jelölték – az 50. alkalommal megrendezett és a Nemzetközi Animációs Filmszövetség (ASIFA) által szervezett esemény az egyik legrangosabb díj, melyet animációs film nyerhet.

A 14 perces, szöveg nélküli film főszereplője Clyde, aki miután egy rejtélyes balesetben egyszerre veszíti el barátnőjét, megnyerő küllemét és kiegyensúlyozott lelkivilágát, kénytelen szembesülni a legbelső Törpéjével.

Az Amok Magyarországon nem kapott állami támogatást, itthon egyedül a Filmjus Alapítvány támogatta 200 ezer forinttal 2019-ben. Az alkotók a Román Nemzeti Filmközponthoz (CNC) is beadtak pályázatot, akik közel 9,5 millió forintot szavaztak meg rá. A film gyártása a Boddah 11. kerületi stúdiójában zajlott, zeneszerzője Benjamin Efrati, hangmestere Lukács Péter Benjámin volt. Az animáció lényegi részét Turai Balázs és Koska Zoltán készítette, a forgatókönyvhöz Kerékgyártó Yvonne adott szkript doktori tanácsokat.

A film hazai gyártója a Boddah, producerei Osváth Gábor és Lukács Péter Benjámin, román részről a Safe Frame nevű cég (producerek: Mihai Mitrică, Helga Fodorean); a film társproducere Mártonffy Zoltán (CineSuper) volt.

Időközben újabb producer csatlakozott a csapatba: Terry Gilliam, a legendás Monty Python tagja, a Gyalog galopp, a Brazil és a 12 majom rendezője-írója. A legendás filmest lenyűgözte az Amok és Turai Balázs korábbi munkáinak (Candide, Róma bukása) világa, így örömmel vállalta, hogy executive producerként adja nevét az alkotáshoz.

A Boddah nevű gyártócég korábban Bucsi Réka és Tóth Luca Berlinaléra és Cannes-ba beválogatott filmjeit jegyezte, idén pedig Buda Flóra Anna francia-magyar koprodukcióban készült 27 című filmjével arat sikereket: a cannes-i Arany Pálma után elnyerte Annecy-ban a kisfilmes fődíjat, így egymás utáni két évben Boddah-produkció nyert a világ elsőszámú animációs filmfesztiválján. A Boddah jelenleg Bárány Dániel, Kreif Zsuzsanna és Turai Balázs új animációs terveit, valamint Szimler Bálint egész estés filmjét készíti elő.

Támogatók
Partnerek
w-100