Fesztivál

2024-ben tizenkettedik alkalommal rendezik meg a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivált. A Friss Hús elsődleges célja a legújabb magyar és külföldi rövidfilmek bemutatása, valamint egy olyan szakmai fórum felépítése, ahol a visszajelzésre és párbeszédre vágyó alkotók egy nagyobb közönség előtt mutathatják meg filmjeiket. A vetítések rendre telt házasak, és jelentős szakmai és sajtóvisszhangot keltenek. A fesztivál évről évre növekvő látogatottsága bizonyítja, hogy a rövidfilmek széles körű érdeklődésre tartanak számot.

A kiegészítő kulturális eseményeken, kerekasztal-beszélgetéseken és workshopokon az elmúlt években több száz filmkedvelő vett részt. A Friss Hús az első sikeres fesztivál óta eltelt években szakmai programokkal, pitchfórummal és nemzetközi válogatással bővült: a programsorozat keretében éppúgy bemutatkoznak a jövő projektjei, mint az elmúlt két év magyar és nemzetközi rövidfilmes termésének legjava. A program emellett színes keresztmetszetét nyújtja a hazai egyetemeken és képzéseken zajló filmes munkának a diákok alkotásainak bemutatásával.

A Friss Hús magyar válogatásának filmjei évről évre eredményesen szerepelnek világszerte. Az 2016-os versenyprogram különdíjának nyertese, Deák Kristóf Mindenki című rövidfilmje sorra halmozta a nemzetközi fesztiválsikereket, majd Oscar-díjat is nyert. A hazai közönségnek a Friss Húson bemutatkozó filmek gyakran kerülnek be Cannes, Szarajevó, illetve egyéb A-kategóriás nemzetközi fesztiválok versenyprogramjába.

A második fesztivál óta a Friss Hús a kortárs magyar animáció egyik legnépszerűbb hazai bemutatkozó platformja. Többek között olyan fiatal alkotók formabontó animációi kerültek be a versenyprogramba, mint Buda Flóra Anna Arany Pálma-díjas 27 című kisfilmje, Turai Balázs Annecy Kristály- és Szarajevó Szíve-díjas Amok című alkotása, Andrasev Nadja A nyalintás nesze című rövidfilmje, amelyet korábban szintén Cannes-ban díjaztak, valamint ugyancsak a francia városban debütált Tóth Luca Superbia című kisfilmje. Vetítettük Bucsi Réka LOVE-ját, amely több mint 120 fesztiválon vett részt és több mint 15 díjat nyert, 2018-ban pedig a Solar Walk-ot, amely a Berlinale Audi Short Film Award-ját nyerte el.

Az animációs és az élő szereplős filmek külön kategóriában versenyeznek a magyar programban. A nemzetközi versenyben a legjobb film díját és a zsűri különdíját ítélik oda, illetve a közönség is szavazhat kedvenc külföldi filmjéről. 2018-ban először láthattak a nézők LMBTQ és horror témában rövidfilmes válogatást, mellyel a 11. Friss Húson is találkozhattak. A fesztivál vetítésein kizárólag 18 év feletti nézők vehetnek részt, kivéve a kifejezetten gyerekeknek szóló programjainkat, például a Friss Hús Kids gyerekvetítéseit.

A részletes nevezési szabályzat a Filmfreeway oldalunkon található.

Támogatónk
Partnereink
w-100