Kiosztották a 9. Friss Hús díjait

Kiosztották a 9. Friss Hús díjait

A magyar versenyben a Pannónia dicsérete és a Reduction, a nemzetközi filmek közül pedig a fiatal török szerelmespár balul elsülő légyottja nyert.

Teltházas vetítések, izgalmas szakmai programok és baráti találkozók után szerdán a díjátadóval véget ért a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál. A magyar versenyprogramot értékelő zsűri tagjai Olmo Omerzu szlovén-cseh filmrendező, Péterfy Bori énekes-színész és Reisz Gábor filmrendező voltak. A nemzetközi programról Igor Prassel, az Animateka művészeti vezetője, Ugrin Julianna producer és Szilágyi Fanni filmrendező döntöttek.

A pénteken rendezett pitchfórum díjait is bejelentették: a tíz új rövidfilmterv közül Lengyel Balázs, Szimler Bálint filmrendezők, Libor Anita filmes újságíró és Liszka Tamás a Budapest Film vezetője választották ki a díjazottakat. Külön dicséretben részesítette a zsűri Tőkés Anna Az utolsó dobás című filmtervét. “Minden jó animáció mélyről jön és mélyre megy: mi most félúton megtekinthettük, hogy alakul ki vonal, szín, hang és képsor egy gyerekkori érzetből, és hogy miként jut át ez az érzés a filmen keresztül a lelkünkbe.” A Magyar Játékfilmrendezők Egyesülete zsűrijének díját az ARIZONA MPS jóvoltából Chilton Flóra és Tóth Bálint filmterve, a Széllel szemben kapta. “Először társadalmilag fontos témájával és megközelítésével, azután erős történetével és valódi szereplőivel, végül pedig a kreatív prezentáció minőségével győzte meg a zsűrit, hogy a díj náluk lesz a legjobb helyen.” - indokolta a zsűri a döntést.

Horváth Réka a Balagán pitchén (Fotó: Chripkó Lili)

A fiatalon elhunyt producerről elnevezett Lovas Nándor-díjat, a Friss Hús Pitch 300 ezer forint értékű fődíját Horváth Réka filmterve, a Balagán nyerte. “A hibátlan prezentáció érzékletesen, átélhetően mutatta be a high concept filmtervet. Vígjátéki alaphelyzetéhez hűen a pitch is szórakoztató és minőségi volt egyszerre, amire nagyon nagy szüksége van most a magyar (kis)filmnek.

A közönség is díjazott: a Queer-szekcióban Andella Mirtill filmje, a Mint egy haiku győzött. A nemzetközi dokumentumfilmek között a Das Spiel nyert, a nemzetközi versenyprogramban a The Best Orchestra in the World című rövidfilm kapta a közönségdíjat.

A legjobb nemzetközi rövidfilm díját Serhat Karaaslan The Criminals című kisfilmje kapta: a Sundance-t is megjárt film egy fiatal pár tragikusan sikerülő szerelmi légyottjának történetét meséli el, kegyetlen tükröt állítva ezzel a török társadalomnak. Különdíjat kapott Daniel Gray kanadai-magyar koprodukcióban készült animációs filmje, a Hide, és Andreas Vakalios görög rendező Mila című filmje, amely mély, rejtett érzelmeket tár fel egy apa és lánya között.

Serhat Karaaslan: The Criminals

A Magyar Játékfilmrendezők Egyesülete zsűrijének díját a Studio Spájz felajánlásából Tóth Lili Laura Mama büszkesége című filmje kapta a színészvezetésért, átgondolt, dramatizált képi történetmeséléséért. Különdíjat kapott a Jövetel (rendező: Szabó Mátyás) ritkán látott különleges humoráért és Kassai Csongor kiváló alakításáért, Az X-Kryptonit Projekt (rendező: Rudolf Olivér) a dokumentum és játékfilm izgalmas, játékos keveréséért és a főszereplő erős jelenlétéért, valamint a Jelszó a *********-hoz (rendező: Szegedi Adél) az asszociatív narratíváért, egyszerű letisztult ábrázolásáért.

A legjobb színész díját Ujlaki Dénes és Váradi Gergely megosztva kapta a Csendes környék filmbeli alakításukért. A legjobb színésznő Bódi Zsófia lett a Kláramama uzsonnája című filmből.

A Budapest a fiatal tehetségekért díját - melyet a legjobbnak ítélt 30 éven aluli rendezőnek jár - Budapest Főváros ajánlotta fel, értéke 500 ezer forint. A díjat és a vele járó kisplasztikát Kemény Orsolya, a Főpolgármesteri Hivatal szakmai tanácsadója adta át a Valami történjen alkotójának, Botos Dánielnek. A „Budapest a fiatal tehetségekért” programot a Fővárosi Önkormányzat olyan fiatalok támogatásaként hívta életre, akik látásmódjukkal és kreatív, innovatív gondolkodásukkal irányt mutathatnak a jövő nemzedékének. Az elismerésként átadott díj is ezt a friss és előremutató irányt hivatott megjeleníteni, mind az anyaghasználatban, mind pedig megjelenésben egy letisztult, önálló és független, mégis biztonságos közeget megformáló tárgyat láthatunk Abonyi Alma és Nyoszoli Kinga alkotásában.

Szakály Réka Anna: Reduction

A legjobb magyar animációs film a Reduction lett, Szakály Réka Anna MOME Anim diplomafilmje. A zsűri az indoklásban a szorongató világvége hangulatot, szavak nélküli, különleges egyedi képi világot emelte ki, a díj értéke 300 ezer forint.

A legjobb magyar élőszereplős rövidfilm Nagy Borbála alkotása, a Pannónia dicsérete lett. A zsűri indoklása szerint a film “szofisztikáltan, abszurd humorral mutatja be jelenünket, amiben élünk. Filmnyelve letisztult, de egyúttal teret ad a nagyszerű színészi alakításoknak.” A díj értéke 300 ezer forint.

Nagy Borbála: Pannónia dicsérete

A Friss Hús ugyan véget ért, de a kisfilmeket még meg lehet nézni: június 7-én hétfőn a fődíjas Pannónia dicséretét is vetítik a Városháza udvarán, kedden pedig az összes díjnyertes film látható ugyanott. Ezekre a vetítésekre csak online lehet jegyet venni a TIXA oldalán. Június 11-től pedig a díjnyertes filmeket is tartalmazó Best of Friss Hús 2021 blokkot, valamint a Queer Dreams-filmeket a Cinegón lehet majd megnézni 14 napon át. A Friss Hús plakátjaiból készült kiállítást a Városháza Parkban lehet megnézni.

A 9. Friss Hús nyertesei

Magyar versenyfilmek:

  • Legjobb magyar élő szereplős rövidfilm – Nagy Borbála: Pannónia dicsérete
  • Legjobb magyar animációs rövidfilm – Szakály Réka Anna: Reduction
  • Budapest a fiatal tehetségekért díj a legjobb 30 év alatti rendezőnek  Budapest Főváros díja – Botos Dániel (Valami történjen)
  • Legjobb színésznő – Bódi Zsófia (Kláramama uzsonnája)
  • Legjobb színész – Ujlaki Dénes és Váradi Gergely (Csendes környék)
  • Elismerő oklevél – Szabó Mátyás: Jövetel, Rudolf Olivér: Az X-Kryptonit Projekt, Szegedi Adél: Jelszó a *********-hoz
  • Magyar Játékfilmrendezők Egyesületének díja a legjobb magyar kisjátékfilmnek – Tóth Lili Laura: Mama büszkesége

Nemzetközi versenyfilmek:

  • Legjobb nemzetközi rövidfilm – Serhat Karaaslan: The Criminals
  • Elismerő oklevél – Daniel Gray: Hide, Andreas Vakalios: Mila
  • Közönségdíjak:
    • legjobb nemzetközi kisfilm – Henning Backhaus: The Best Orchestra in the World
    • legjobb nemzetközi dokumentumfilm – Roman Hodel: Das Spiel 
    • legjobb film a Queer szekcióban – Andella Mirtill: Mint egy haiku

Szakmai díjak:

  • Lovas Nándor-díj a pitchfórum legjobb filmötletéért – Horváth Réka: Balagán
  • Pitchfórum külön dicséret – Tőkés Anna: The Last Drop
  • Magyar Játékfilmrendezők Egyesületének díja a legjobb rövidfilmnek (pitchfórum) – Chilton Flóra és Tóth Bálint: Széllel szemben
  • Film Moon különdíja  K. Kovács Ákos: Branka, Tomek Ducki: Plantarium
Támogatók
Partnerek
w-100