Két magyar animáció versenyez a Berlinalén

Két magyar animáció versenyez a Berlinalén

A február 7-én kezdődő Berlini Nemzetközi Filmfesztivál kihirdette a rövidfilm programját: 17 országból érkezett 24 rövidfilm kapott meghívást az év első A-kategóriás filmünnep versenyébe, köztük Tóth Luca Lidérc úr című magyar-francia koprodukcióban készült alkotása és Buda Flóra Anna Entropia című MOME Animáció diplomafilmje.

Az 5. Friss Hús legjobb animációjának járó díjat Tóth Luca Superbia című filmje kapta, mely a cannes-i Kritikusok Hetén debütált és több mint 80 nemzetközi filmfesztiválon szerepelt. Luca második rövidfilmje, a Lidérc úr egy másik A-kategóriás fesztiválon kezdi útját, méghozzá a Berlinale rövidfilmes versenyprogramjában. A 19 perces Lidérc úr történetében egy fiatal férfi mellkasröntgenén egy aprócska személy sziluettje rajzolódik ki, fejének búbja tumorként türemkedik ki az ifjú oldalából. Vajon ki ez a parányi lény és milyen változást hoz magával, miután világra jön a férfi testéből?

A Lidérc úr a magyar Boddah stúdió és a francia Sacrebleu koprodukciójában készült, producerei Lukács Péter Benjámin, Osváth Gábor és Ron Dyens. A zeneszerző Kalotás Csaba, a hangmérnök Lukács Péter Benjámin volt, a forgatókönyvet Tóth Luca írta.

A Berlinale rövidfilmes versenyprogramjába válogatták Buda Flóra Anna MOME Anim diplomamunkáját, az Entropiát is, mely három párhuzamosan létező univerzum működését mutatja be. A három térben három fiatal nő él különböző körülmények között. A rendszerbe hiba folytán bekerül egy légy, mely mindhárom világ között képes átjárni, megnyit egy portált melynek következtében a lányok képesek kilépni a saját közegükből és el tudnak indulni egymás felé…

Buda Flóra Anna 2018-ban diplomázott a MOME Animáció tanszékén Entropia című tízperces rövidfilmjével, melynek forgatókönyvét is jegyzi. Jelenleg az ASF (Animation Sans Frontieres) nemzetközi workshop egyik résztvevője, melynek keretei között fejlesztheti jövőbeli filmterveit. Az Entropia a Filmalap támogatásával a MOME produkciójában készült, producere Fülöp József.