Hétvégi díjeső a Brankának

Hétvégi díjeső a Brankának

K. Kovács Ákos Branka című rövidfilmje számára a 20. Lakiteleki Filmszemle fődíja nem az egyetlen elismerés volt az elmúlt napokban. 

Az 1993-ban, Jugoszláviában játszódó történet főszereplője Branka (Dina Mušanović), egy szarajevói ápolónő, aki munkát kap egy állami kórház szülészeti osztályán. A fiatal lány teljesen egyedül van, a családjától távol csak magára számíthat. Első munkanapján ismerkedik meg a szinte még kamasz Angélával, egy magyar nemzetiségű kismamával, aki magányosan várja első gyermekét. Rövid idő alatt szoros kötelék szövődik közöttük, önmagukra ismernek a másik kiszolgáltatottságában. Ám hamarosan kiderül, hogy nem magány a legnagyobb teher, amivel Brankának meg kell küzdenie. Az osztály karizmatikus főorvosa megpróbálja rávenni arra, hogy segítsen újszülötteket kicsempészni a kórházból, majd hitesse el a szüleikkel azt, hogy a külföldi pároknak eladott babák a születésük után nem sokkal meghaltak. Az önmagát és családját is féltő lánynak élete legnehezebb döntését kell meghoznia.

A Branka az elmúlt napokban több díjat is elhozott. November 19-én adták át a 20. Lakiteleki Filmszemle díjait, melynek fődíját a vajdasági származású, Budapesten élő rendező, K. Kovács Ákos Branka című drámája kapta. 

November 7. és 21. között rendezték meg a 23. Certamen Nemzetközi Rövidfilmfesztivált a spanyolországi Soria városában, melynek 50 versenyfilmje közül a Branka kapta a fődíjat, ráadásul a címszereplő Dina Mušanović a Legjobb színésznő díját is elnyerte.

Ezidőalatt a filmet Berlinben a 37. Interfilm Nemzetközi Rövidfilmfesztivál is műsorára tűzte. A Branka volt itt az egyetlen magyar versenyfilm, ám a fesztivál országfókusza idén hazánkra esett, és ennek keretében három szekcióban összesen 19 magyar kisfilmet is vetítettek a német fővárosban. Az Interfilmen a Branka a hétvégi díjátadón a Confrontations kategória I. díját nyerte el, mellyel 2000 eurós pénzösszeg is jár.

K. Kovács Ákos rendezése az idei Friss Húson debütált, ahol különdíjat nyert, majd nemzetközi premierje a Krakkói Filmfesztiválon volt. A film az azóta eltelt hónapok során már 20 fesztiválra kapott meghívást.

A Branka nemzetközi menetelése a most kezdődő héten is folytatódik: a törökországi Izmir Rövidfilm Fesztivál, a kanadai Longue vue sur le court és az olaszországi Ce l’ho Corto fesztivál is beválogatta a filmet.

A film a Média Mecenatúra Program támogatásával készült. K. Kovács Ákos rendező munkáját Oláh Tamás író és társrendező segítette, a film operatőre Tóth Levente, vágója Márton Dániel volt. A főbb szerepekben Dina Mušanović mellett Antóci Dorottya, Nenad Pećinar és Vicei Natália láthatók. A Branka producerei Gyurin Zsuzsi (Salamandra Film) és Osváth Gábor (Filmfabriq) voltak.

Támogatók
Partnerek
w-100