Friss Hús Job Market

Friss Hús Job Market

A Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál hétfőn startolt el a Toldi moziban. A fesztivál a már lassan hagyománnyá váló Friss Hús Job Market névre keresztelt szakmai programmal indult.

A délelőtt első felében egy kerekasztal beszélgetést folytatott Lányi Eszter moderálásával Lukács Péter hangmérnök, Orosz Ildikó filmes szakember, televíziós producer, és Tóth Judit rendezőasszisztens. A beszélgetésen többek között olyan kérdésekre adtak választ a meghívottak, hogy milyen elvárásokkal találták magukat szemben pályájuk kezdetén, mi kell ahhoz, hogy igazán jók legyenek a szakmájukban. A beszélgetésben nagy hangsúlyt kapott, hogy a most felvételi előtt állók számára milyen lehetőségeket és kihívásokat jelenthet a filmszakmát is átformáló technikai fejlődés, és az óriási információmennyiség, amivel nap mint nap találkoznak.

Orosz Ildikó, Tóth Judit, Lukács Péter Benjámin, Lányi Eszter (Fotó: Chripkó Lili)

A szakemberek a filmiparban a legfontosabb képességeknek és készségeknek az együttműködést, a csapatmunkát és a multi-taskingot tartják, de éppúgy fontos a szakmai csoportok közötti kommunikáció, illetve a szorgalom. A technikai újítások kapcsán óriási előnyként hozták fel hogy az új technológiáknak köszönhetően sokkal gyorsabban, egyszerűbben és hatékonyabban, főként költséghatékonyabban tudnak dolgozni.

A szakmában mindannyian az elkészült munka élménye, a változatossága és szabadasága miatt szeretnek lenni. A vendégek elmondták hogy szerintük ma már elengedhetetlen a szakmai tudás, emiatt a szakmába vágyóknak a felsőoktatási intézmények mellett a gyakornoki programokat javasolták, valamint hogy törekedjenek minél közelebb kerülni a forgatások világához, akár statisztaként. A tanulás, és képzés mellett fontos előnyének tartják a különböző oktatási intézmények és egyéb képzések kapcsolati tőke teremtő értékét.  

Friss Hús Job Market (Fotó: Chripkó Lili)

A beszélgetés után, a filmes szakokat indító felsőoktatási intézmények, és képzések kaptak bemutatkozási lehetőséget. A METU, MOME, ELTE, SZFE és a Filmalap Filmesgyakornok programjának képviselői ismertették az intézményük által indított filmekkel kapcsolatos szakokat és lehetőségeket. A képzések gyakorlatiasságát is kiemelték a már említett kapcsolatépítési lehetőségek mellett.

Elengedhetetlennek tartják a nyelvtudást a szakma nemzetközisége miatt, a nyelvek közül elsősorban az angol, német, francia nyelv tanulását javasolják.

A program végeztével a diákoknak lehetőségük nyílt a szakmai előadókkal beszélgetni, és kérdéseket feltenni.

Támogatók
Partnerek
w-100