Fókuszban a rövidfilmírás a Balázs Béla-pályázaton

Fókuszban a rövidfilmírás a Balázs Béla-pályázaton

Az írókat és a forgatókönyvírókat szólítja meg a Friss Hús a legújabb pályázatával, amelyre 2023. március 3-ig várják a jelentkezéseket. A pályamunkákat három témában várják: kortárs magyar novellák adaptációi, sportfilmek, hív a természet, valamint a négyeshatos villamos tárgykörben.

Írók és a forgatókönyvírók jelentkezését vártuk a Friss Hús a legújabb programjára, a Balázs Béla rövidfilmírói pályázatra. A pályázat döntőjébe az alábbi filmtervek jutottak be:

  • Sólyom Tamás: Full természetes
  • Kárpáti Jakab: Betörők
  • Gál András: Lost & Found
  • Dobosy Ildikó: Csendkirály - Pillangókés a gyomorban
  • Balassy Fanni: Farkos Csapó Gyurka
  • Cseh Judit: A muter meg a dzsinnek
  • Tápai Gergely: Re-entry
  • Nagy Csongor: A tigris karma

A kiválasztott filmtervek a tavasz folyamán fejlesztői workshopon vesznek részt mentorok segítségével, melyet követően zsűri választja ki a legjobbnak ítélt alkotásokat. Az íróknak a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál ideje alatt lehetősége lesz filmrendezők és producerek előtt prezentálni terveiket. 

A Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál immár tíz éve dolgozik azért, hogy a hazai filmes tehetségek minél nagyobb szakmai figyelemben részesüljenek. Annak ellenére, hogy az elmúlt években számtalan sikeres magyar rövidfilm készül, a szervezők tapasztalatai szerint a rövidfilmek forgatókönyve, dramaturgiája méltatlanul keveset tárgyalt és gyakorolt téma. 

A Friss Hús ezen kíván változtatni legújabb pályázatával, amely kimondottan íróknak és forgatókönyvíróknak szól, és célja, hogy workshopok és fejlesztési munkák során tehetséges alkotók mentorok segítségével kisjátékfilm-forgatókönyvet fejlesszenek. Az elbírálás során előnyt élveztek azok a filmtervek, amelyek 20 percnél nem hosszabb alkotást ígérnek. A zsűri által legjobbnak ítélt három filmterv - a fejlesztési folyamat végén - 150-150 ezer forint díjazásban is részesül.

A pályázatot Balázs Béláról (1884-1949), a magyar irodalom, film- és kultúrtörténet kiemelkedő alakjáról nevezték el, az alkotó munkássága mellett a Balázs Béla Stúdiónak is emléket állítva, amely évtizedeken keresztül volt a kísérleti filmesek oázisa. A stúdió megszűnése-elsorvadása máig betöltetlen űrt hagyott, szellemi öröksége pedig a mai napig táplálja a fiatal filmes generációkat.

A Friss Hús hagyományos pitchfórumát is megtartja a fesztivál ideje alatt; erre a szokásos módon rendezők pályázhatnak majd filmterveikkel. A korábbi nyertesek között olyan alkotások voltak, mint az Oscar-díjas Deák Kristóf: A legjobb játék vagy Turai Balázs Annecy-i fődíjas Amok című filmje. 

Támogatók
Partnerek
w-100