Sikerrel zárult a második Friss Kakas Animációs Filmnapok

Sikerrel zárult a második Friss Kakas Animációs Filmnapok

Idén is nagy volt az érdeklődés a MOME diplomafilmjei és a MOME-n végzett alkotók animációi iránt. Nagy sikerrel zajló szakmai programok, különleges előadások az animációs karrier-lehetőségekről, Grafix-vásár: véget ért a Friss Kakas Animációs Filmnapok.

A MOME Anim és a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál együttműködésében megrendezett Friss Kakas Animációs Filmnapokon a MOME diploma- és vizsgafilmjei, valamint az egyetemen végzett alkotók animációi a nagyvásznon mutatkozhattak be október 6-án és 7-én a budapesti Toldi moziban. A MOME Anim hallgatóinak és alkotóinak egy csokorba gyűjtött válogatása iránt idén is nagy volt az érdeklődés. A szombati diplomafilm premiervetítést egy fogadás követte, amelyen összegyűlt az animációs szakma számos képviselője.

Az idei Friss Kakason bemutatott MOME-diplomafilmek többsége ezután kezdi meg fesztiválszereplését. Erhardt Domonkos Szemem sarka című filmje a Berlinale különdíját követően folytatja fesztiválkörútját, Mira Zénó Fox Tossing című filmje a világ legrangosabb animációs fesztiválja, Annecy után szerepelni fog az Oscar-kvalifikáló Black Nights Filmfesztiválon Tallinban novemberben, Ivády Tamást, az Örökrész rendezőjét pedig idén Dargay-díjjal tüntették ki. Két diplomafilmet, Hlavay Bence Megenném, ha bírnám, valamint Tudisco Júlia A madár gyermekei című animációját a Friss Kakason láthatta először a nagyközönség mozivásznon.

Erhardt Domonkos, Felvidéki Miklós, Marjai Petra és Gregor Lilla a Képregény és Storyboard beszélgetésen

A 2023-es Friss Kakas több újdonsággal is jelentkezett: az ARTIST TALK elnevezésű programban volt hallgatók és más szakmabeliek  karrierútjaikat prezentálták, amelyen keresztül az érdeklődők betekintést kaphattak abba, milyen szakmai lehetőségek várhatják őket a művészeti képzések befejezését követően. Több kapu is nyitva áll az itt végzettek számára: Ászity Boglárka, Juhász Márk és Farkas Juli előadása az animációs látványtervezői pályát mutatta be. Game design, immersive storytelling és a játékkutatás szakmai vonalon elindult útjáról Sabransky Balázs, Nemes Barna és Beregi Tamás tartottak izgalmas előadást. VFX, CG és videómapping lehetőségekről meséltek Sipos Levente, Bordos Zsolt, Kerek Balázs szakemberek, valamint többek kötöttek ki az egyetem után a képregény és storyboard artist területen, erről Erhardt Domonkos, Marjai Petra és Felvidéki Miklós tartottak bemutatót. 

Nemzetközi sikerekről és a magyar animáció jövőjéről is informálódhattak azok, akik részt vettek a Magyar Animációs Művészek Egyesülete (AA1 ) és a Magyar Animációs Producer Szövetség (MAPSZ) beszélgetésén, ahol sikeres producerek és alkotók, köztük az idei magyar Oscar nevezés, a Kojot négy lelke producere, Temple Réka, és többszörösen díjazott animációs rendezők, Darabos Éva, Gelley Bálint és Szakály Réka Anna meséltek arról, hogy a filmjeik milyen utakat járnak be nemzetközi szinten és egy-egy lezárult produkció után milyen lehetőségek várnak rájuk itthon.

Darabos Éva, Szakály Réka Anna és Gelley Bálint a Nemzetközi sikeres vs hazai lehetőségek című beszélgetésen

Idén sem maradtak ki a programból az immár klasszikusnak számító MOME filmek, a gyerekeknek szóló animációk és a korábbi hallgatók legsikeresebb munkái. Az idei év különlegessége, hogy három friss egész estés animációt is bemutattak a Friss Kakason. Mindhárom filmben több, a MOME-n végzett alkotó dolgozott, köztük a filmek rendezői: Gauder Áron (Kojot négy lelke), Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta (Műanyag égbolt) és Csákovics Lajos (aki Jankovics Marcell mellett a Toldi társrendezője).

A GRAFIX néven a MOME Anim szak hallgatóinak képregény, zine és print vásárát is megtartották idén. 

Támogatók
Partnerek
w-100