#Queer

#Queer

Idén először lesz a Friss Húson #Queer, a fesztivál LMBTQ-témájú filmeket felvonultató szekciója.

Nagyot változott a világ azóta, hogy a 80-as években Makk Károly filmjében csak lengyel színésznők vállalták a leszbikus szerepeket. De vajon a magyar film is tartja a tempót a változásokkal? A Viharsarok és a Coming Out az új rendszer early birdjei, de számíthatunk más magyar LMBTQ-témájú filmekre? 

Az új szekció nemzetközi kitekintésével és (remélhetőleg egyre gyarapodó) magyar filmjeivel szeretnénk elősegíteni az LMBTQ-emberek és -témák láthatóságát itthon és a hazai filmekben.

A Hello, Stranger című flamand rövidfilm egy egyedülálló, transznemű apa küzdelméről szól, hogy összeegyeztesse foglalkozását draq queenként, a gyereknevelést és széthullott családját. Nicolas Graux rendezésében, az After Dawnban két férfi egykori szerelme lángol fel újra Lengyelországban, de érzéseik felvállalását nehezítik a folyton figyelő tekintetek és a kirekesztő közeg. A Liberation főszereplője, a bokszoló Jane élete meccsére készül, miközben barátnője családot szeretne alapítani, de ehhez saját múltjával is meg kell küzdenie. A Dylan Dylanban két férfi próbál megküzdeni a lehetetlennel: hogy feldolgozzák nevelt fiuk elvesztését. A szekció magyar filmje a diák-Oscar-díjra jelölt Szép alak: Kis Hajni alkotásában egy gimnáziumi takarítónő beleszeret egy végzős diáklányba, és a helyzet reménytelensége ellenére próbálja tudtára adni érzéseit.

Vetített filmek:

After Dawn (Nicolas Graux) 24'
Hello, Stranger (Anthony Schatteman) 19'
Dylan Dylan (Sylvain Coisne) 16'
Liberation (Stefan Pellegrini) 24'
Szép alak (Kis Hajni) 15'

Jegyek
Facebook-esemény

Támogatók
Partnerek
w-100