Queer filmdíjat nyert az Entropia Berlinben

Queer filmdíjat nyert az Entropia Berlinben

Buda Flóra Anna Entropia című MOME Anim diplomafilmje kapta a 69. Berlinalén a legjobb rövidfilmnek járó Teddy-díjat, a hagyományos nemi identitástól eltérő szexuális önazonosságok témáját megjelenítő filmművészetnek szentelt elismerést.

A 69. Berlinale rövidfilmes versenyprogramjában 24 kisfilm szerepel, köztük két magyar animáció: Tóth Luca Lidérc úr című egyedi filmje, valamint Buda Flóra Anna MOME Anim diplomamunkája, az Entropia. A Berlinalén számos független, nem a fesztivál vezetői által összeállított zsűri oszt ki díjat, például a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége (FIPRESCI) vagy az 1987-ben alapított Teddy, az LMBTQ-közösség egyik legrangosabb filmes elismerése, mely a Berlinale programjában megjelenő olyan alkotások és művészek támogatását szolgálja, amelyek/akik a közösség ügyeit “a társadalom széles körében megjelenítve hozzájárulnak a tolerancia, az elfogadás, a szolidaritás és az egyenjogúság erősítéséhez”. 

A Teddy-díj rövidfilmes kategóriájában három jelölt volt, az Entropia mellett a másik magyar berlini versenyző, a Lidérc úr, valamint a Parsi című argentin alkotás. A zsűri végül Buda Flóra animációjának ítélte a díjat: "Szürreális, hipnotikus és friss. Egy szórakoztató rövidfilm a szexualitás és a queer kapcsolatok felfedezéséről. Az animációs újhullám egyik darabja, mely merít a sci-fi és a hagyományos magyar animáció elemeiből." - áll a zsűri indoklásában.

Az Entropia Buda Flóra Anna 2018-as MOME Anim diplomafilmje, melyet a november végén megrendezett Kiskakason lehetett itthon látni. A tízperces Entropia egy fiatal nő három párhuzamos valóságát mutatja be. A filmben megjelenő világ egy belső univerzum, amin belül a három karakter mikrokörnyezete létezik és amelyet ők éltetnek, de egyikük sem tud boldogan funkcionálni a másik nélkül, a környezetük teremtette egyoldalúság pedig frusztrációt szül, vágyaikat képtelenek kielégíteni. Az Entrópia (jelentése: belső változás) hipotézise azon kérdést járja körbe, hogy mi történik egy emberrel, ha egy hiba folytán találkozik önmagával, vagy akár önmaga többféle kivetülésével. 

Támogatók
Partnerek
w-100