Nagydíjat nyert Annecy-ban Buda Flóra Anna animációja

Nagydíjat nyert Annecy-ban Buda Flóra Anna animációja

Taroltak a magyar filmek az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál szombat esti díjkiosztóján: Buda Flóra Anna francia-magyar koprodukcióban készült 27 című animációja elnyerte a fesztivál fődíját, a rövidfilmes Kristály-díjat, Gauder Áron Kojot négy lelke című mozija pedig az egész estés versenyben a zsűri díját kapta. 

A legnagyobb és legrégebbi animációs fesztiválon, a június 11. és 17. között megrendezett Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál rövidfilmes versenyében Buda Flóra Anna francia-magyar koprodukcióban készült 27 című animációs filmje nyerte a fődíjat, a Kristály-díjat, pénteken pedig a legjobb eredeti filmzenéért tüntették ki.

A 27 májusban, a 76. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon a rövidfilmek versenyében elnyerte az Arany Pálmát, tíz nappal ezelőtt pedig a XI. Friss Hús fesztiválon kapta meg a legjobb magyar animációs filmnek járó elismerést.

"Elképesztő érzés, nem tudok szóhoz jutni, hogy az egyik legjelentősebb animációs fesztivál ekkora visszajelzést adott ennek a filmnek és az egész csapatnak" fogalmazott a rendező a díjkiosztót követően az MTI-nek. Arra kérdésre, hogy szerinte mi lehetett az, ami egyszerre érintette meg a cannes-i, az annecy-i és a budapesti fesztivál zsűrijét, a rendező elmondta: valószínűleg az önéletrajzi ihletésű kockázatos történet őszinte és sebezhető tartalma.

A 11 perces animáció főhőse a 27 éves Alíz, aki még a szüleinél él. Születésnapján egy átmulatott éjszaka során tudatosul benne, hogy ideje búcsút mondani az illúzióknak, és megélni az őt körülvevő valóságot.

27 francia Miyu és a magyar Boddah gyártásában készült, producere Emmanuel-Alain Raynal és Pierre Baussaron, valamint Osváth Gábor és Lukács Péter Benjámin. A hangdizájnt Lukács Péter Benjámin és Zányi Tamás készítette, a zenét Mákó Mári és Mákó Rozi szerezte. A filmben magyar dialógusokat hallunk, a szereplőknek olyan színészek kölcsönzik a hangjukat, mint Stork Natasa, Farkas Franciska, Szabó Simon, Fekete Ádám, Enyedi Éva és Kaszás Márk.

A rövidfilmes Kristályon kívül másik díjnak is örülhetünk: Gauder Áron Kojot négy lelke című alkotását a második legfontosabb díjjal jutalmazta a háromtagú nemzetközi zsűri.

A rendező a Nyócker! című filmjével 2005-ben elnyerte a fesztivál fődíját. "Tizennyolc év után csináltam újra filmet, és az, hogy mindkét filmem idáig eljutott, hatalmas örömet jelent. Ma este kicsit megnyugodtam, 12 évesen nemhiába határoztam el, hogy rajzfilmes leszek mondta Gauder az MTI-nek a díjkiosztó után. Az annecy-i fesztivál ideje alatt nyolcszor vetítették a Kojot négy lelkét, valamennyi vetítésen teltházas volt. "Érezni lehetett, hogy tetszik a film a közönségnek, de nagyon erős mezőny volt 11 alkotással, így nem is számítottam díjra" mondta a rendező. 

Gauder Áront gyerekkora óta inspirálja az indián kultúra, és Cseh Tamással való megismerkedése még közelebb vitte őt ehhez a világhoz. A legendás dalszerző a magyar indián-amerikai kultúrkör atyja volt, s egy kötetnyi indián népmesét fordított le. A rendező e történetek feldolgozására vállalkozott a Kojot négy lelke című legújabb animációs filmjével. A Bereményi Gézával közösen írt forgatókönyv az indiánok teremtésmítoszán keresztül az egész emberiség előtt álló kihívásokra hívja fel a figyelmet és felteszi a kérdést, hogy vajon sikerül-e mindannyiunknak megtalálnunk a helyünket az élet nagy körforgásában, amíg nem késő.

Gauder Áron alkotása a Cinemon Entertainment gyártásában a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült, producere Temple Réka. A Kojot négy lelkét április végén láthatta először a nemzetközi közönség a floridai Sunscreen fesztiválon, utána az Arizona Filmfesztiválon, ahol elnyerte a zsűri különdíját. A film közönségdíjat nyert a csehországi Anifilm animációs fesztiválon.

Harmadik magyar érintettségű díjnak is örülhetünk: a Contrechamp elnevezésű válogatásban a zsűri díját nyerte el a Tomi, Polli és a Ház Szelleme című cseh-szlovák-magyar koprodukció, amely Filip Posivac cseh rendező első egész estés mozifilmje. A Nemzeti Filmintézet támogatásával készült családi mesefilm vezető animátora Papp Károly Kása, hangmestere Lukács Péter Benjámin, zeneszerzője Balázs Ádám, magyar gyártócége a Filmfabriq, hazai producere Osváth Gábor.

Forrás: MTI
Támogatók
Partnerek
w-100