Hasítanak a magyar rövidfilmek

Hasítanak a magyar rövidfilmek

Számos, a Friss Húson bemutatott vagy díjazott film szerepel sikerrel a világ fesztiváljain, az elmúlt hetek sikereiről mutatunk körképet.

A filmes iskolák összesen 172 intézményt tömörítő, legnagyobb nemzetközi szervezeteként, a CILECT minden évben versenyre hívja a vizsgafilmes alkotókat fikciós, dokumentumfilm és animáció kategóriákban. A szövetség tagjaként, a Színház-és Filmművészeti Egyetem ebben az évben Kovács István Ostrom című 23 perces kisfilmjét indította a fikciós alkotások között, amelyre a világból összesen 136 produkciót neveztek. A benevezett filmeket 1-5 pontokkal osztályozták azok az iskolák, amelyek jelöltek filmet az adott kategóriában úgy, hogy a sajátjukra nem szavazhattak. Ebben az erős mezőnyben sikerült végül a legjobb eredménnyel, 114 ponttal az élen végeznie Kovács István diplomafilmjének, így az Ostrom nyerte a CILECT-díjat, melyet októberben adnak át Moszkvában.

Az Ostrom készítői a CILECT-díj mellett már számos rangos hazai és nemzetközi kitüntetést nyertek el az elmúlt szűk egy év alatt, köztük az Amerikai Filmakadémia Diák Oscar-díját, a Magyar Filmkritikusok díját, a Magyar Filmdíjat, a luxemburgi CinEast fesztivál közönségdíját, a BuSho fődíját, valamint a Cannes-i Reklámfesztiválon Kovács István rendező vehette át a Young Director Award-ot.

A Vedrana Bozinovic, Mirela Lambic bosnyák, továbbá Nenad Pecinar, Radoje Cupic szerb, illetve Trill Zsolt, Keszég László magyar színészek közreműködésével leforgatott Ostrom 1994-ben, a háború sújtotta Szarajevóban játszódik. Főhőse egy magányos bosnyák nő, aki elindul, hogy vizet találjon magának, és végre hajat mosson a várva várt randevúja előtt. Életveszélyes terve végrehajtásától sem a szomszédai, sem a mesterlövészek nem tudják eltántorítani.

A kisfilm az Inforg-M&M Film (Mécs Mónika, Mesterházy Ernő, Alföldi Nóra producerek) és az SZFE (Bosnyák Miklós producer) gyártásában, a Film Force Team (Hutlassa Tamás, Hutlassa Barna producerek), a Filmfabriq (Osváth Gábor producer) és a Vision Team koprodukciójában készült el. A forgatókönyvet Gasztonyi Kálmán írta, az operatőr Dévényi Zoltán, a vágó Duszka Péter Gábor, a látványtervező Rajk László, a hangmérnök Balázs Gábor volt, a line producer D’Intino Patrícia, a gyártásvezető Hegyi Nóra volt.

Fazekas Máté: Apám szíve

Augusztus 17. és 20. között tartották Balatonszemesen a Bujtor István Filmfesztivált, a 2009-ben elhunyt Balázs Béla-díjas színművész, filmrendező, forgatókönyvíró és producer emléke előtt tisztelgő seregszemlét. A szakmai zsűri a játékfilmek közül Fazekas Máté Bence Apám szíve című alkotását díjazta, mely a Filmfabriq gyártásában készült, producere Osváth Gábor.

A film Dragomán György A seprű című novellája alapján készült Trill Zsolt, Babinchak Atanáz és Láng Annamária szereplésével. Főszereplője Lali, aki hogy visszaszerezze volt feleségét, elhatározza, hogy eljátszik egy szívrohamot előtte. Az ötlet kivitelezéséhez a fia segítségét kéri, aki csak ki szeretne maradni ebből az őrületből.

Peter Strickland GUO4 című kisjátékfilmjét beválogatták a 76. Velencei Filmfesztivál Orizzonti Shorts nevű szekciójába, mely a nemzetközi filmművészet esztétikai és expresszív irányzatait mutatja be. A három perces kísérleti film egy leharcolt férfiöltözőben játszódik, ahol a két úszó (Muskovics Gyula és Molnár Csaba) közötti nézeteltérés ökölpárbajba a torkollik. A film ötletét a rendező egy brüsszeli antikváriumban talált, 80-as évekbeli erotikus magazin adta, aminek jelenetei között szerepelt egy két férfi között egy öltözőben játszódó képsor. A fém öltözőszekrények ridegsége és az izmok, a hús közötti ellentét jelentette a fő inspirációt.

A film producere Nedeczky Dóra, operatőre Fillenz Ádám. A GUO4 Velence után az október 2-án kezdődő 63. BFI londoni filmfesztivál DARE nevű programjában szerepel.

Augusztus 26. és szeptember 1. között rendezték meg az Odense-i Nemzetközi Filmfesztivált (OFF), mely 1975-ös indulása óta Dánia legrégebbi filmfesztiválja, 2013-ban pedig az ország első fesztiváljaként megkapta az Oscar-kvalifikáló minősítést, ami azt jelenti, hogy az itt díjazott rövidfilmek (legjobb nemzetközi, legjobb dán, legjobb animációs rövid) nevezhetők az Oscar-díjra. Az idei fesztiválon Tóth Luca Lidérc úr című alkotása a legjobb animációnak járó Børge Ring-díjat kapta, ezzel nevezhetővé vált a 2020-ban tartott Oscar-díjra.

A Berlinale versenyprogramjában debütált Lidérc úr főszereplője egy aprócska bácsi, aki egy fiatal férfi oldalából bújuk ki. Születése után a számára óriási lakás minden szegletét felderíti, mialatt sajátos kapcsolatot alakít ki a fiúval, akihez gyorsan elkezd kötődni és megismerni általa a szeretet különböző fázisait. 

A magyar Boddah (producer Osváth Gábor, Lukács Péter Benjamin) és a francia Sacrebleu (producer Ron Dyens) koprodukciójában készült Lidérc úr a bemutatása óta elnyerte többek közt a pozsonyi Fabiofest legjobb rövidfilmjének járó díját, a Friss Húson a legjobb magyar animáció lett, a Kijev-i Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon pedig külön elismerésben részesült. Tóth Luca kisfilmjét beválogatták többek közt az ausztrál Melbourne-i Nemzetközi Filmfesztivál, a dán Viborgi Animációs Fesztivál, svájci Fantoche, a kanadai Ottawai Nemzetközi Animációs Filmfesztivál és a koreai Bucheon Nemzetközi Animációs Filmfesztivál versenyprogramjába is, legközelebb pedig a szeptember 13-án kezdődő Jameson Cinefest CineNewWave szekciójában látható.

Forrás: Filmhu

Támogatók
Partnerek
w-100