Friss Hús promóvideók MOME diákoktól

Friss Hús promóvideók MOME diákoktól

A MOME média design szakos hallgatói idei projektfeladatként Friss Hús promóvideókat készítettek.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Média design szakának alapképzésén az egyik legfontosabb célkitűzés, hogy a hallgatók elsajátítsák a vizuális eszköztárat, melynek ismeretében hatékonyan és érthetően képesek különböző információkat artikulálni, történjen az alkotói vagy alkalmazott területen. Az első évben kiadott analóg főcím feladat ilyen szempontból hibrid műfaj: tartalmilag a kijelölt műre/eseményre vagy pl. annak szellemiségére, hangulatára reflektál, kiemeli vagy összefoglalja annak bizonyos attribútumait, miközben konkrét információt közöl érthető formában. A megvalósítás technikája szabadon választott - de mindenképpen analóg - magában hordozza a kísérletezést, a szabad alkotói folyamatot.

Mitől analóg? Az utómunka szoftverek szerepe itt mindössze editálásra vagy minimális fényelésre korlátozódik.  A “plugin”-ok és előre beépített effektek használata helyett a felvétel- és világítástechnika, vagy épp a storyboard kurzusokon megszerzett tapasztalatok, az optikai, fizikai vagy kémiai reakciók megfigyelése és hasznosítása, a kísérletezés, pontosabban a “kikísérletezés” kell hogy a középpontba kerüljön. A cél pedig, hogy a főcím a kamera optikája előtt szülessen meg, ne pedig különböző szoftverek által. A későbbi félévek során az eszközkészlet olyan digitális technikákkal és lehetőségekkel bővül, mint pl. a kompozitálás, vfx, 3D szoftverek használata, ehhez az analóg kísérletezés nyújt kiindulópontot.

Ezúttal a hallgatók az analóg főcím feladat kapcsán a Friss Hús Budapest Nemzetközi Filmfesztivál számára dolgozták ki ötleteiket. A főcímeket Agárdi Olivér, Bredán Máté, Fekete Álmos, Horváth Sándor, Klöpfler-Topor Tibor, Mező Levente, Sallai Manó és Songoro Laura készítette, oktatójuk Sánta Balázs volt.

Agárdi Olivér

A kiindulópont a fesztivál logója volt, így a főcímben végig a hússal való játék motívuma jelenik meg. Készítés közben derült ki, hogy a marhalábszárat sokkal tovább kell főzni, mint azt gondolták.

Bredán Máté

Az alkotó a fesztivál főcímének technikájaként reflexszerűen nyúlt a VHS-lejátszók felé: akik ma "friss húsok", vagyis első filmjeiket készítik, azok még pont annak a generációnak az utolsó tagjai, akik első filmjeiket VHS-en nézték. A szpotban megjelenő tévékben a tavalyi Friss Hús promóvideóit használták!

Fekete Álmos

Kiindulópont a jég olvadása, mely egy organikus folyamat. A jégre stencillel fújták fel a feliratokat, és az egészet infralámpával világították meg, majd hajszárítóval fújták. A jég olvadása 13 percig tartott. A videók felgyorsítva és visszafele lejátszva látványos hatást értek el. 

Horváth Sándor

A rövidfilmfesztivál adta az ötletet, hogy rövid története legyen a szpotnak, mely filmes utalásokkal van tele. A fesztivál elnevezése, azaz a Friss Hús, olyan szerepet kap a szpotban, melyet a hollywoodi filmek hatására az áldozat vagy az újonc karakterével asszociálunk, és ennek az áldozatnak valamilyen módon sanyarú a sorsa, ezesetben sanyarúan intim.

Klöpfler-Topor Tibor

Ha analóg főcím, akkor klasszikus analóg fényképnagyítási technika. A szpothoz kemogram készült, hogy ne csak laborfényeket lehessen használni a forgatáshoz. A videó 35-szörös gyorsításban látható. Egy virágspriccelő flaskát fixír vegyszerrel töltöttek meg, amit stencilen keresztül a fotópapírra permeteztek, majd hívót folyattak rá.

Mező Levente

Az eredeti koncepcióban gyufákkal kísérleteztek, de miután ez technikai okok miatt megvalósíthatatlanná vált, nem maradt vesztenivaló, így jött ez a nyers csirkével és drabál nagy szövegekkel operáló agymenés az alkotó szerint.

Sallai Manó

A főcím tervezésekor a "friss hús" szó szerinti értelmezés volt a terv, így jött az ötlet, hogy egy fagyasztó vagy éppen egy halpult érzetét keltsék vele. A jégben lévő vájatok alapból nem látszanak, csak akkor, ha a színes folyadék beleömlik. A jegek formáját először gipszből készítették el, amit később pozitívnak használtak egy szilikon forma kiöntéséhez. Ezekben a szilikon formákban fagyasztották meg később a jégtömböket. Egy jégtömb két részből lett összerakva, így meg tudták oldalni, hogy a vájatok a közepében lehessenek.

Songoro Laura

A koncepció eredetileg a mozgókép (h)őskora előtti főhajtás volt: a különböző varázslatok közül az árnyjátékra esett Laura választása. Kép és kép között hatalmas különbségek lehetnek, de ami mindenképp közös marad, hogy az előállításukhoz feltétlenül szükség lesz fényre.

Támogatók
Partnerek
w-100