Szakmai programok

Szakmai programok

ELMARAD FRISS HÚS SULIMARKET

Az eseményen bemutatkozási lehetőséget kapnak felsőoktatási és képzési intézmények, az ELTE, METU, MOME, SZFE és a Filmesgyakornok.hu programja is. A programot Lányi Eszter, a Magyar Nemzeti Filmintézet Képzési és innovációs igazgatója moderálja, a prezentációkat pedig az egyetemek hallgatói tartják. Az esemény után az intézmények képviselőinél a Toldi mozi előterében lehet kötetlen beszélgetés formájában tovább informálódni. 

Minden pályaválasztás előtt álló, filmkedvelő fiatalt sok szeretettel várunk!

Időpont: 2020. szeptember 10. csütörtök 10.00
Helyszín: Toldi mozi 

**********

FILMZENE-TUDATOSSÁG WORKSHOP

Az interaktív foglalkozás célja, hogy segítse a filmkészítők zenei és hangi koncepcióinak tudatosabb kialakítását. A résztvevők inspiráló gyakorlatokon keresztül fedezhetik fel a zenei karakterfejlesztés lehetőségeit, a történetmesélést segítő hangi dramaturgiát, miközben praktikus szempontokat és szókészletet kapnak a zenei instruáláshoz, a rendező-zeneszerző kommunikációhoz.

A workshopot dr. Alpár Balázs médiazeneszerző tartja.

Időpont: 2020. szeptember 10. csütörtök 13.00
Helyszín: Toldi mozi 

**********

SZAKMAI NAP A FRISS HÚSON (szeptember 11. péntek, 11.00–17.45)

A Friss Hús szakmai napjára ezen a linken keresztül lehet regisztrálni.

Válassz, nevezz, nyerj! – Sikeres fesztiválstratégiák

A rövidfilmeknek a 21. században is a fesztiválokon van a legnagyobb esélyük, hogy megszólítsák közönségüket és szakmai figyelmet generáljanak. Egyre több fesztivál várja a filmeket, a legkisebb falvaktól a legnagyobb metropoliszokig. Hogyan válasszunk közülük? Milyen célokat fogalmazhatunk meg? És mennyibe kerül ez az egész? Ezekről beszélgetünk Wouter Jansennel, a holland Some Shorts forgalmazó cég vezetőjével, számos cannes-i, berlini, velencei sikerfilm fesztiválstratégájával.

Időpont: 2020. szeptember 11. péntek 11.00
Helyszín: Toldi mozi 

A beszélgetés angol nyelven, szinkrontolmács nélkül zajlik.

**********

Hogyan tovább, magyar film?

Az elmúlt évben átalakult a hazai mozgókép-finanszírozás. A Filmalap és a Média Mecenatúra helyett immár a Nemzeti Filmintézet támogatja az összes műfajt, beleértve a korábban nem finanszírozott televíziós sorozatokat. A vezetők szerint az eddigi eredményekre alapozva még több lehetőséget kaphatnak majd a hazai tehetségek. Mit szól ehhez a szakma? A kérdés azért is aktuális, mert a közelmúltban több szakmai érdekképviseleti szervezet is alakult: a Magyar Animációs Producerek Szövetsége (MAPSZ), a Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete (MADOKE), illetve a Magyar Játékfilmrendezők Egyesülete (AHD).

A Friss Hús egy asztalhoz ülteti a szakmai szervezetek képviselőit, hogy nyilvános beszélgetést folytassanak az új helyzetről, azon belül is a támogatás átalakulásáról, a forgalmazásról, a tehetséggondozásról.

Időpont: 2020. szeptember 11. péntek 13.30
Helyszín: Toldi mozi 

**********

Pitchfórum

A Friss Hús rövidfilmes pitchfórum célja, hogy lehetőséget teremtsen fiatal filmes alkotóknak előkészületben lévő projektjeik prezentálására és azok megvitatására. A nyilvános pitchfórumon a beérkezett pályázatok közül tíz projektet mutathatnak be az alkotók (rendezők/forgatókönyvírók/producerek). A legjobb filmterv a fiatalon elhunyt producerről elnevezett Lovas Nándor-díjat kapja, amely 300.000 forintos pénzjutalommal jár.

Szakmai zsűri:

 • Dombrovszky Linda filmrendező
 • Orosz Anna Ida kurátor, programigazgató – Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál
 • Tóth Barnabás filmrendező

A pitchfórumra bekerült filmtervek:

 • Buda Anna Flóra: Az utolsó nap
 • Dubinyák Réka: Senior
 • Hegyi Olivér: A szív kertje
 • Horesnyi Máté: A kisebbik rossz
 • Molvay Norbert: Mégsem
 • Nyitrai Balázs: Ecce homo
 • Rebák Tamás: Islands
 • Regős Ábel: Maja dala
 • Roszik Fruzsina: Tavasz
 • Szőke Barna: Capa

A bekerült filmek felsorolása nem a pitchek végleges bemutatási sorrendjét tükrözi.

Időpont: 2020. szeptember 11. péntek 15.30
Helyszín: Toldi Mozi 

**********

NEMZETKÖZI SZAKMAI NAP (szeptember 15. kedd, 11.00–18.00)

ELMARAD V4 Film Fund kerekasztal

A Visegrád országok filmfinanszírozó intézményei jellemzően jó kapcsolatokat ápolnak egymással. Sok cseh–szlovák–lengyel koprodukciós film készül el, de alapvetően ritka a magyar részvétel az együttműködésekben. Ezeket a koprodukciós folyamatokat szeretnénk kitárgyalni egy szakmai kerekasztal-beszélgetés keretében. Célunk, hogy legyen egy élő párbeszéd ezekről a lehetséges együttműködésekről, illetve hogy konkrét hazai és visegrádi országokból származó filmterveket prezentáljunk, és potenciális együttműködéseket elemezzünk.

A beszélgetés résztvevői: hamarosan

Időpont: 2020. szeptember 15. kedd 11.00
Helyszín: Toldi mozi

**********

ELMARAD Koprodukciók a TV-sorozatok világában

Az évről évre visszatérő tévésorozatos programunk keretében ezúttal nem állunk meg az országhatárokon belül: szakmai programunkon foglalkozunk majd Kelet- és Közép-Európa sorozatvilágával. Megvizsgáljuk, hogy a visegrádi régió országaiban mik a jelenlegi piaci trendek, keresletek, illetve hogy mekkora a realitása a visegrádi (sorozat-) koprodukcióknak, figyelembe véve a hagyományos és online streaming platformokat is.

A beszélgetés résztvevői:

 • Dariusz Jablonski producer, Apple Film Productions (PL)
 • Lengyel Balázs filmrendező (HU)
 • Pusztai Ferenc producer, Paprika Studios (HU)

A beszélgetés angol nyelven, szinkrontolmács nélkül zajlik.

Időpont: 2020. szeptember 15. kedd 13.30
Helyszín: Toldi mozi 

**********

BDFF pitchprezentáció + díjátadó

A II. Budapest Debut Film Forum keretein belül az első nagyjátékfilmjükre készülő rendezők és producerek mentorok szakmai iránymutatásával fejlesztették online filmterveiket, és cseréltek tapasztalatokat a közép-kelet-európai régióból érkező kollégáikkal; a nemzetközi szakmai nap keretein belül pedig egy prezentációs eseményen mutatják be az előkészületben lévő projektjeiket. Nyolc filmterv versenyez a Budapest Debut Film Award 1000 eurós pénzdíjáért. 

Időpont: 2020. szeptember 13. vasárnap 15.30
Helyszín: Toldi mozi

**********

DIÁKVETÍTÉS A FRISS HÚSON

Gimnazista osztályokat hívunk el egy beszélgetéssel egybekötött filmvetítésre, melynek során olyan, őket is érintő kérdéseket járunk körbe magyar rövidfilmek segítségével, mint a másság megélése, a menekültválság és az ezzel kapcsolatos prekoncepcióink, vagy saját határaink és erkölcsi szabályaink túllépése – többek között ezekről a témákról beszélnek a programban szereplő rövidfilmek, izgalmasan, kreatívan és helyenként még viccesen is. 

A vetítés utáni beszélgetést Teszler Tamás filmforgalmazási szakember moderálja.

Vetített filmek:

 • Idegen hangok (Wizner Balázs, 10’)
 • The Orphan (Karolina Markowitz, 15’)
 • Our House (Balogh Fábián, 10’)
 • Szokásjog (Füzes Dániel, 34’)

Időpont: 2020. szeptember 14. hétfő és 16. szerda 11.00
Helyszín: Toldi mozi

**********

PÁLYAMÓDOSÍTÁS KEREKASZTAL-BESZÉLGETÉS

A beszélgetéssel az idősebb és fiatalabb generációk azon tagjait szólítjuk meg, akik pályamódosításon gondolkoznak, jellemzően más, akár rokon szakmákból érkező munkavállalókat, akik lehetőséget keresnek a filmes világban és akiket érdekel, hogyan lehet közelebb kerülni a fimes szakmákhoz, milyen irányban érdemes elindulni, és mik a pályamódosítás lehetséges kihívásai.

A beszélgetésen részt vesz a Werk Akadémia és a Mystic Academy egy-egy képviselője, a MOME felnőttképzési programjának képviselője, Füleki Beáta karrier-tanácsadó, valamint egy felnőttképzésen részt vevő pályamódosító hallgató is.

Időpont: 2020. szeptember 12. szombat 13.30
Helyszín: Toldi mozi