Szakmai programok

Szakmai programok

PROFESSIONAL PROGRAMS AT FRISS HÚS – Please note that with the exception of the Winter Flies Talk, the live programs held in Toldi will be in Hungarian with no translation. 

HATÁRESETEK - MAGYAROK KÜLFÖLDI FILMES EGYETEMEKEN

Egyre kevésbé ritka, hogy magyar fiatalok külföldi filmes egyetemeken folytatnak tanulmányokat - a mostani Friss Húsmezőnyben is van néhány ilyen rendező filmje.

Egyesek hazai BA-diploma után vágnak neki a világnak, míg mások fejében meg sem fordul a hazai képzés. Vendégeink - részben vagy egészében, de - külföldön járnak ill. jártak egyetemre; a beszélgetés során beszámolnak majd a felvételijükről, a képzés különbözőségéről, és talán még azt is megtudjuk, hogy a külföldi filmes egyetemek jobban felkészítenek-e a szakmára.

A beszélgetés résztvevői: Horváth Botka Áron filmrendező (Színház-, Rádió-, Televízió- és Filmművészeti Főiskola, Ljubljanai Egyetem), Kertész Zsanett forgatókönyvíró (FAMU), Kungl Zsigmond filmrendező (FAMU)

Moderátor: Berecz Márton

Időpont: 2021. május 27. 15.30

Helyszín: Toldi mozi

A STREAMING KORA ÉS A MOZI, MINT INNOVÁCIÓS TÉR

Szükséghelyzet vagy helyzetelőny?

A 2020-as járványhelyzet egyik jelensége a streaming platformok fokozott relevanciája világszerte; már Magyarországon is számos szolgáltató elérhető a moziba-nem-járó, de filmrajongó közönség számára: a Filmio, az HBO Go, a Netflix, a Távmozi és a Cinego is mind a megváltozott filmnézési szokásokat igyekszik kiszolgálni. Mekkora sikere, elérése, nézettsége van itthon ezeknek a platformoknak? Hogyan egészíthetik ki a mozik és a streaming szolgáltatók egymás munkáját, avagy mennyiben konkurensei egymásnak. Hogyan tudnak a fesztiválok bekapcsolódni a streaming platformok működésébe, filmkínálatába? Miben és mennyire befolyásolja a streaming egyre fontosabb szerepe a forgalmazók marketing stratégiáját?

2020-ban, a pandémia évében sokan beszélnek a mozi haláláról, és tény, hogy talán még sosem kellett ekkora kihívásokkal szembesülnie ennek a formátumnak. Ugyanakkor a mozizás már túlélte a világháborúkat, a rádió, a televízió és a videotékák megjelenését, ezért hiszünk benne, hogy a koronavírus járvány hatásaival is megküzd. Ehhez azonban innovatív gondolkodásra van szükség; mivel készülnek a magyar mozitulajdonosok, hogy visszacsábítsák, illetve megtartsák a közönségüket?

A beszélgetés résztvevői: Bognár Péter, a magyarhangya alapítója, Gyenis Ajándok, Cinego ügyvezetője, Jung Zsuzsanna, a Nemzeti Filmintézet Forgalmazás Támogatás igazgatója, Liszka Tamás, a Budapest Film vezetője és az Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál alapítója és főszervezője

Moderátor: Deák Dániel

Időpont: 2021. május 28.10.30

Helyszín: Toldi mozi

PITCHFÓRUM

A Friss Hús rövidfilmes pitchfórum célja, hogy lehetőséget teremtsen fiatal filmes alkotóknak előkészületben lévő projektjeik prezentálására és azok megvitatására. A nyilvános pitchfórumon a beérkezett pályázatok közül tíz projektet mutathatnak be az alkotók (rendezők/forgatókönyvírók/producerek). A legjobb filmterv a fiatalon elhunyt producerről elnevezett Lovas Nándor-díjat kapja, amely 300.000 forintos pénzjutalommal jár.

Szakmai zsűri: Libor Anita filmes újságíró, Liszka Tamás, a Budapest Film vezetője és az Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál alapítója és főszervezője, Szimler Bálint filmrendező

Moderátor: Lévai Balázs

A pitchfórumra bekerült filmtervek:

 • Chilton Flóra: Széllel szemben
 • Danszki Fruzsina és Gyimesi Anna: Lánytábor
 • Hatházi Fanni: Mindennapi kattogások
 • Horváth Réka: Balagán
 • Kemény Zsófi: Ki az a szerelem és miért nem az, aki?
 • Muchichka László: Egy kis halál
 • Orzói Kristóf: Bocs, hogy eltűntem
 • Szelestey Bianka: Mintha kéne
 • Tóth Lili: Pipás
 • Tőkés Anna: The Last Drop

Időpont: 2021. május 28, 14.45

Helyszín: Toldi mozi

Regisztráció ITT.

GREEN FILMMAKING

A filmgyártás világszerte a második legszennyezőbb iparág. Számtalan módon csökkenthető egy-egy produkció ökológiai lábnyoma, amihez – az anyagi lehetőségeken kívül – elsősorban szemléletmód váltásra van szükség. Gyakorlott és a témában jártas filmes szakemberek segítségével vázoljuk fel a jelenlegi helyzetet a magyar filmiparban és próbálunk realisztikus és előremutató megoldásokat találni a fennálló problémára.

A beszélgetés résztvevői: Nemes-Jeles Barbara, környezetgazdász és a Film in Green alapítója, Nemes-Jeles Veronika gyártásvezető, Stern Péter, producer és a Film in Green alapítója, Varga Magdolna látványtervező

Moderátor: Libor Anita

Időpont: 2021. május 29.11.00

Helyszín: Toldi mozi

PÁLYAVÁLASZTÁS - KÉNYSZERSZÜNET

A kényszerszünet, vagy éppen a kényszeres munkavégzés jelensége a kreatív szakmákban jellemzően szabadúszó dolgozók számára még húsbavágóbb kérdés. Gyerekszülés utáni újrakezdésről, koronavírus okozta pályamódosításról és másként folytatásról szól majd ez a beszélgetés.

A beszélgetés résztvevői: Brauner Máté filmrendező, Gáldi Vinkó Andrea reklámfotós, Jakab Júlia klinikai szakpszichológus

Moderátor: Libor Anita

Időpont: 2021. május 29. 13.30

Helyszín: Toldi mozi

PÉTERFY BORI RÖVIDEN

Péterfy Borit nem kell bemutatni senkinek: mindenki ismeri a Péterfy Bori and the Love Band frontemberét, a Krétakör és a Terápia sztárját. De talán kevesebben tudják, hogy Bori rengeteg rövidfilmben is szerepelt, a legváltozatosabb karaktereket formálva van: a Napszúrásban intézeti nevelő, a Paktumban gimnáziumi tanár, a Vénusz átvonulásban pedig taxisofőr. Miért jó egy sztárnak pályakezdő rendezők kisfilmjében szerepelni, milyen lehetőségeket, új tudásokat kínál egy kisfilmes főszerep és hogy emlékeznek vissza a filmekre az alkotók?

A beszélgetés résztvevői: Horvát Lili filmrendező, Nagypál Orsi filmrendező, Péterfy Bori énekes, színész

Moderátor: Pozsonyi Janka

Vetített filmek:

 • Paktum (Rendező: Nagypál Orsi) 17’
 • Vénusz átvonulás (Rendező: Milojev Zsanett) 14’
 • Napszúrás (Rendező: Horvát Lili) 35’

Időpont: 2021. május 29. 17.00

Helyszín: Toldi mozi

DIÁKVETÍTÉS A FRISS HÚSON

Gimnazista osztályokat hívunk el egy beszélgetéssel egybekötött filmvetítésre, melynek során olyan, őket is érintő kérdéseket járunk körbe magyar rövidfilmek segítségével, mint a másság megélése, a menekültválság és az ezzel kapcsolatos prekoncepcióink, vagy saját határaink és erkölcsi szabályaink túllépése – többek között ezekről a témákról beszélnek a programban szereplő rövidfilmek, izgalmasan, kreatívan és helyenként még viccesen is.

A vetítés utáni beszélgetést Teszler Tamás filmforgalmazási szakember moderálja.

Vetített filmek:

 • Idegen hangok (Wizner Balázs, 10’)
 • The Orphan (Karolina Markowitz, 15’)
 • Our House (Balogh Fábián, 10’)
 • Szokásjog (Füzes Dániel, 34’)

Időpont: 2021. május 31, június 2. 11.00

Helyszín: Toldi mozi

BESZÉLGETÉS A WINTER FLIES ALKOTÓIVAL

Egy izgalmas és releváns cseh esettanulmány keretében a szlovéniai születésű és a prágai FAMU-n végzett Olmo Omerzu rendező és producer-alkotótársa, az Arany Medve díjas Jiří Konečný mutatják be, hogy Csehországban milyen lehetőségei vannak egy kezdő filmrendezőnek, hogyan
lesz egy rövid diplomafilmből Berlinalén debütáló nagyjátékfilm, és hogyan jut el egy cseh indie road movie az Oscar nevezésig.

A beszélgetés előtt pedig levetítjük Winter Flies című közös filmjüket, mely számtalan díjat bezsebelt és Magyarországon először lesz látható.

A beszélgetés résztvevői: Olmo Omerzu filmrendező, Jiří Konečný producer

Moderátor: Cristina Grosan, filmrendező

Időpont: 2021. május 30. 17.45

Helyszín: Toldi mozi

A beszélgetés angol nyelven, szinkrontolmács nélkül zajlik. / The discussion will be held in English without translation.