Magyar kisfilmek és alkotók Szarajevóban

Magyar kisfilmek és alkotók Szarajevóban

Az augusztus 14. és 23. között tartott 26. Szarajevói Filmfesztiválon számos hazai kisfilm szerepelt a versenyprogramban, és több fiatal magyar rendező is bemutatkozott. A kisfilmeket a 8. Friss Húson is lehet majd látni.

Az európai versenyprogramban vetítették Szöllősi Anna MOME Anim diplomafilmjét, a Helfert, mely egy segítő és egy szorongásokkal küzdő fiatal nő kapcsolatát mutatja be szimbolikus eseménysoron keresztül egy szürreális világban. A nőt folyamatosan visszatérő rémálmok gyötrik, amelyre egy végleges megoldást szeretne találni. A segítő egy alternatív lehetőséget ajánl fel neki, amely során legmélyebb félelmeivel szembesíti.

A diákfilmes versenyben szerepelt Darabos Éva Pá kis panelom! című, szintén MOME Anim diplomamunkája, melynek főszereplőjét arról értesítik, hogy hamarosan el kell költöznie panellakásából. A felkavaró hír hatására elöntik az érzelmek: búcsúkönnye betonmonolittá fejlődik, melynek becsapódásával egy fiktív körkép kezdődik el karakterünk számára a hamarosan múlttá váló telepi életről.

Szintén a diákfilmek között volt látható Baranyi Benő Anja című kisfilmje, melyben a fiatal orvostanhallgató Levente egy magyarországi vidéki kórház szülészetén tölti szakmai gyakorlatát, és az egyik frissen szült cigány nő esete kapcsán meginog bizalma tanára, Kovács professzor iránt.

A 2006 óta megrendezett Talents Sarajevo a szakmai fejlődést, tapasztalatcserét és a kapcsolati háló építését segíti, a programra Délkelet-Európa és a kaukázusi térség fiatal filmes tehetségei jelentkezhettek. A járvány való tekintettel az idei alkalmat online keretek között tartották meg. A programba négy magyar filmes kapott meghívást, köztük két Friss Hús alumni rendező: Szeleczki Rozália és Gyimesi Anna. Szeleczki tavaly végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem rendezői szakán Mióta velem jár című kisfilmjével. A film a '80-as években, Budapesten játszódik. Egy nyolc éves kislány, Málna újra feltűnik underground rocksztár apja életében, aki egyszerre küzd a politikai elnyomással és saját függőségeivel. Egy őrült éjszaka után minden megváltozik kettejük között. Gyimesi A vége című SZFE diplomafilmjében a szakítással sokszor együtt járó szétesettséget és pánikot jeleníti meg. A rendező Affrikáta című filmtervét a Pack & Pitch modulban mutatta be, itthon a Friss Hús pitchfórumán szerepelt vele.

Forrás: Filmhu

Támogatók
Partnerek
w-100