Bucsi Réka harmadszor is Oscar-esélyes

Bucsi Réka harmadszor is Oscar-esélyes

Hétvégén ért véget az Ottawai Nemzetközi Animációs Fesztivál, ahol Bucsi Réka Solar Walk című animációja elnyerte a rövidfilmes kategória fődíját, a Nelvana Grand Prize-t, mellyel kvalifikálta magát a 2019-es Oscar-díjra. 

Szeptember 26. és 30. között rendezték meg a kanadai Ottawai Nemzetközi Animációs Fesztivált, melyre 84 országból közel 2500 nevezés érkezett. A szervezők a 110 versenyfilm közé választották Bucsi Réka Solar Walk című 21 perces animációját, mely végül megkapta a fesztivál rövidfilmes fődíját, a Nelvana Grand Prize-t. 

A zsűri indoklása szerint teljesen magával ragadta őket a játékos animáció, mely a kozmoszban sodródva dacol a gravitációval. A színes, utópikus világ messzire kalauzolja a nézőt, amelynek eredménye a végtelen lehetőségeket keltő, túláradó örömérzet.

Réka eddig három kisfilmet készített és mindhárom Oscar-esélyes volt: 2014-es MOME Anim diplomamunkája, a Symphony no. 42, mely rákerült az Oscar 10-es szűkített listára is; 2016-os elsőfilmje, a LOVE, melyet jelöltek Európai Filmdíjra is; és most a Solar Walk, mely eredetileg egy dán zenekar, az Aarhus Jazz Orchestra koncertjének háttéranimációjaként jött létre és abból készített Réka egy fesztiváloztatásra szánt rövidfilmet. A rövidfilm zenéjét Mads Vadsholt szerezte, a hangdizájnere Réka állandó alkotótársa, Lukács Péter Benjámin volt, producere Morten Thorning, a The Animation Workshop igazgatója, valamint Claus Toksvig, a dán Norlum (A tenger dala, A messzi Észak) animációs stúdió producere.

A Solar Walk Réka két korábbi filmjéhez hasonlóan szintén a Berlinalén debütált, ahol elnyerte az Audi Short Film Award-ot. Hazai bemutatója a 6. Friss Hús Rövidfilmfesztiválon volt, akárcsak a LOVE című filmjének két évvel korábban, melyért megkapta a legjobb magyar animációnak járó elismerést. A Solar Walk világpremierje óta több mint 50 fesztiválon vetítették, elnyerte az Indie Lisboa rövidfilmes nagydíját, a birmingham-i Flatpack Filmfesztivál legjobb rövidfilmjének járó díját, a szerb ANIMANIMA Nemzetközi Animációs Fesztivál nagydíját, az olasz Lago Filmfesztivál és a mexikói Guanajuato Nemzetközi Filmfesztivál különdíjjal jutalmazta, a svájci Fantoche zsűrije a legjobb hangnak járó elismeréssel díjazta Lukács Péter Benjámint, most pedig az Ottawai Nemzetközi Animációs Fesztivál fődíjával díjazták. Réka múlt héten a Dargay Attila-díjat kapta meg munkásságáért a Jameson CineFesten. 

A 2019-es Oscar-gála animációs rövidfilm kategóriájába így már két magyar esélyes van: a Solar Walk-on kívül Andrasev Nadja A nyalintás nesze című MOME diplomafilmje, mely tavaly a New Orleans-i Filmfesztivál animációs fődíját hozta el. A két animáción kívül egyébként egy hazai élőszereplős kisfilmnek is szurkolhatunk: Kovács István Ostrom című SZFE diplomafilmjének is esélye van bekerülnie az élőszereplős rövidfilmes kategóriába, ugyanis nemrég Diák Oscart nyert. Az Ostrom a 6. Friss Húson külön elismerésben részesült.

Támogatók
Partnerek
w-100